SL

Rulltrappor i Solna tunnelbanestation
Rulltrappor i Solna tunnelbanestation i annan vinkel
Kungsträdgårdens tunnelbanestation

Projektinformation

  • Tjänster: Upphandlingsstöd
  • Kund: SL
  • Projektdatum: 2012

Kort om projektet

Upphandlingsstöd vid inköp av ett nytt kameraövervakningssystem för att säkerställa tryggheten i kollektivtrafiken.

Bakgrund


Hur hålls Stockholms kollektivtrafik säker 24 timmar om dygnet?

För att lyckas bevara tryggheten hos de 850 000 dagliga resenärerna i kollektivtrafiken har SLs trygghetscentral tillgång till olika resurser. Det inkluderar ett stort antal säkerhetskameror som är monterade på samtliga tunnelbanestationer och på fler än hälften av alla pendeltågsstationer. Dessa trygghetskameror finns också installerade i bussar, på tunnelbanevagnar, i pendeltågen och används även av en del personal.

Med hjälp av dessa kameror kan SL:s trygghetscentral övervaka kollektivtrafiken i realtid och om det uppstår en situation som kräver personal kan trygghetsoperatörerna skicka dem dit. För att säkerhetsoperatörer ska kunna övervaka rätt plats, plattform och kamera använder de en speciell kameraövervakningsapplikation.

SL behövde ersätta sin befintliga kameraövervakningsapplikation som var föråldrad. Som en del av en stor upphandlingsprocess där de utvärderade tillgängliga ersättningsapplikationer, ombads Usability Partners bedöma 3 ansökningar för att identifiera vilka som hade den högsta nivån av användbarhet för säkerhetsoperatörerna.

Rulltrappor på T-centralen



Vårt arbete

För att utvärdera applikationerna utförde vi användbarhetstester tillsammans med representativa operatörer, huvudoperatörer samt utredare från SL och polisen. Varje test varade i 90 minuter och utfördes i lokaler som efterliknade deras realistiska arbetsmiljö så mycket som möjligt (många skärmar blev det).

För att kunna replikera autentiska scenarion anlitades figuranter som i tunnelbanemiljön agerade utefter olika fördefinierade situationer och händelseförlopp som kan ske i kollektivtrafiken. Dessa händelseförlopp skulle testpersonerna identifiera och lösa med hjälp av applikationerna. För att fastställa användbarheten i dessa 3 applikationer mätte vi olika aspekter av användarnas ändamålsenlighet, effektivitet och tillfredsställelse.

Baserat på resultatet från användbarhetstesterna och mätningarna vi genomförde kunde vi fastslå den applikation som gjorde bäst ifrån sig ur ett användar- och användningsperspektiv.


"Thanks for your thorough work. We would see it as very useful to also involve you in the coming navigation design between the cameras, platform mappings, etc."


Anders Christensen | Project manager



Fler case